Ideas in development. Schemes we are excited about while struggling to shape.

 

One of our more recent projects is a proposal for a new wine bar in Darlinghurst. Given that there are many directions that could be taken with the design, we have produced two different concepts for our client.
The first concept was inspired by a boat and sailing. By using similar materials such as light timbers, decking, and ropes, a more open and airy design was created. This approach provides a fresh alternative to the usual design of established wine bars that are darker and intimate.
The second concept is in contrast to the first, with a more ambient and traditional scheme.
Lighting is dim and the colour palette bolder with the use of gold and richer tones. The darker mood exhibits a more mellow atmosphere.

A scheme that has now entered the construction phase. We are currently undergoing discussions with the engineer to change the structure. The new proposal is to limit the amount of steel specified by the engineer. Phi Design have proposed to brick nib walls either side of the western windows. It seems likely that this change is going to take place. Illustrated in the two diagrams above.

 

 

 

The latest on the amphitheater. A more developed roof and overall design. The perspective illustrates the changes, and gives a conceptual idea of the proposed materials. The colours indicate that a response to nature and site's surroundings are considered in the material choice.

 

An amphitheatre with 4000 fixed seats plus room for a flexible further 1000. Designed to be placed just outside Canberra city with a view towards Black Mountain. The project is being developed with Michael Scott Mitchell, head of design at NIDA and one of Australia's leading set designers, and Nick Schlieper, lighting designer who has recently ventured into stage design.
This is a challenging project involving careful integration with the landscape.

 

 

 

 

A scheme we are now taking through to documentation stage. An addition to a house built in the early 20th C.
The scheme involves the "point of difference". A cube that contrasts with the existing house while mirroring materials of the original. The screens to shade the western light are seen as a development of the Wine Library internal screens, providing shade and making a light box at night.